Vieviksmedjan

STURKÖ

Här står Anton Holgersson och Valter Larsson utanför smedjan i Vievik, troligen 1929. Bild ur Sturköbladet.
Är detta smedjan i Vievik med kran efterfrågas i Sturköbladet nr 91 2005.
Här ovan sitter Ingvar Sturkman intill städstenen och ovanför denna stensättningen för ässjan.
Förstoring på städstenen och platsen för ässjan.
Här visar Ingvar Sturkman rester av blåsbälgen av läder till ässjan.

Troligtvis ägdes denna smedja av A.K. Fernström och att Anton Holgersson var smed där framgår av bilden samt att Gerhard Hoffstein bl.a. arbetade där framgår av Agge Mazzettis lista. Valter Larsson verkar också ha arbetat där som bilden ovan visar.

Ingvar Sturkman intill det stora bolagsbrottet i Uttorp.

Här står Ingvar Sturkman vid Bolagsbrottet intill resterna av den stora stenkranen som var placerad här. Det låg tre bitar kvar av kranen som var cirka sex meter långa per styck vilket innebär att den var cirka 20 meter hög när det begav sig. Enligt Ingvar så flöt ett par delar omkring länge i brottet. Detta brott var cirka 21 meter djupt på ett ställe enligt uppgift i Sturköbladet. Man kan klart se att det fanns mycket jobb för smederna med alla beslag och dubbar till kranar och pumpmöllor för att stenbrytningen skulle fungera.

Kronan som satt i toppen av stenkranen.

Här ovan kan man se det som kallades “kronan” som var den del som var monterad i toppen på stenkranen. Vajrar och dess fästen som var anslutna dit fanns kvar vid vårat besök. 

På Ingvar Sturkmans bild härovan, från 1964, kan man se stenkranen i sin position med sina vajrar som stöd. Däremot verkar kranarmen fattas vid denna tid.
Bild från Blekinge Museum.
Härovan är två bilder hämtade från Blekinge Museums bilddatabas som exempel på hur stora dessa öppna brott var. På den övre bildens mitt, ses tre personer arbetande nere i brottet.

Återgå till Smedjesidan >>